Column

Friday, October 30, 2015

ENA MENCARI 10 BLOGGER BERTUAH!



Join pencarian bloglist pulak..hehe...pepetang ni mood sudah mari... 
Korang nak join?  Ha, cepat! Klik kat banner atas tuh..
Tarikh tutup: 31 Oktober 2015  yakni hari esok. 

Kalau korang nak cari produk kesihatan ke kecantikan dalaman ke, memang ni la blog yang sesuai untuk korang terjah.  

Oktober Giveaway By Mek Zumbie

Nama blogger ni catchy kan... Mek Zumbie.  So cute. :)

Baru perasan giveaway ni sebenarnya.  Terus terasa nak join.  Nampak tak ada instinct kat situ?? Hehe...



Giveaway ni akan berakhir tengah malam ni.  Nasib baik sempat join. :D 

SA baru je nak mengenali Mek Zumbie ni.  MZ ni kaki jalan jugak gayanya kalau tengok pada entri2 dia.  Blog dia ada memacam citer...pasal life dia, travel dan banyak lagi.  Korang, jom join GA ni. 

Nak tau lanjut camne nak join GA Mek Zumbie ni? Klik kat banner atas nun.  Senang je kan.


Nota kaki sHiLaZiZi: Sekali-sekala join GA best jugak :) Menang kalah adat pertandingan...

Atok di CCU

Kelmarin mama call Gendut bagitau atok pengsan. Gendut memang sayang atok dia ni.  Kami puas fikir macam mana nak pergi ziarah atok kat hospital sebab kereta kami roadtax mati.  Tak berani bawa jalan jauh.  Hari ni baru nak renew.  Biasalah hidup berumahtangga ni kan.  Ada masa sengkek habis.  Time bujang dulu pun sama jugak. Haha... Niat tu baik kan, penyudahnya adik ipar SA call ajak pergi sama.  SA dah sampai ofis pagi tu, terus patah balik ke rumah.  Tunggu adik ipar datang.



Tengok la muka monyok tu sebab bersempit dalam kereta.  Selalunya dia dok dalam carseat kalau naik kereta.  Meragam je sepanjang jalan. Dia tak selesa agaknya.  

Sampai kat hospital, ngam-ngam waktu melawat.  Terus jumpa atok.  Wad CCU bukan boleh masuk sekali reramai.  Maksimum 2 orang je.  So, bagi adik ipar dengan tunang dia masuk dulu.  Lepas tu baru SA dengan Gendut pulak.  Aisyah, SA tinggalkan kat mama.  Nasib baik Hospital Tuanku Jaafar, Seremban ni boleh bawa masuk budak.  Kalau tak, jenuh la nak bergilir-gilir jaga Aisyah kat bawah.  

Kawasan depan CCU tu luas.  So, bermaharajalela la si Aisyah tu.  Kehulu kehilir.  


Tidur atas meja pun jadilah.
Janji kena aircond.
Lena. 

Sampai berganti baju dah Aisyah sebab Pakngah bagi dia makan choki choki, habis comot t-shirt dia. Nasib baik bawa gaun ni sepasang.  Ni kepenatan berjalan sana-sini.  Tak reti diam.  Bawa ke kafe, teman mama makan. Kesian kat mama tak makan sejak pagi. Risaukan atok. 

Waktu Gendut dengan SA jumpa atok, nampak air matanya meleleh. Seronok agaknya tengok cucu-cucu datang ziarah.  Bila ditanya macam mana boleh pengsan.  Katanya fikir banyak sangat.  Atok ni jenis yang memendam.  Apa je yang dia rasa, dia taknak luahkan.  Mujurlah kat Gendut dengan adik ipar SA, dia nak cakap.  Katanya, semua orang kat rumah dah nangis-nangis dah, ingatkan atok dah padam.  Ada ke 'padam' katanya?  Atok...atok... Memanglah semua sedih sebab atok pengsan mengejut macam tu. 

Gayanya sama macam arwah atok SA dulu.  Bila SA tidur dengan arwah atok dulu masa dia sakit, memacam dia cerita.  Atok Gendut pun macam tu jugak.  Dia nak perhatian family keliling dia.  Dia nak meluahkan tapi tak ada siapa yang bertanya.  Orang tua kan, dia takkan cerita kalau tak ditanya.  Dan dia takkan cerita dekat someone tu kalau dia tak berkenan.

Darah tak boleh pam ke jantung. Jantungnya tersumbat. SA tengok tangannya. Bengkak sebab doktor cari urat tak jumpa.  Urat atok halus sangat.


Puas suruh senyum, buat dek je dia.  Panas.

Bila dah bangun tido, bawa naik ke wad. Masam je muka sebab kawasan tu teramatlah panasnya.  Seinci angin pun tak ada! (Seinci??? Suka hati SA je..huhu) Mak je yang over senyum.  Haha...


Tunang adik ipar, bakal biras den.
Kepala sama je dengan SA dak ni :)
Kitorang balik ke KL dalam 8.30 malam.  Penatnya hanya tuhan yang tahu.  Lepas mandi, bersihkan diri bagai, terus cari bantal.  Ngantuk.


Nota kaki sHiLaZiZi: Semoga atok cepat sembuh dan happy macam dedulu. Rindu atok yang suka sembang dan gelak-gelak tu.

Senyuman Pengubat Rindu

Time kursus hari tu, mood SA memang swing gegila sebab teringat kat budak kecik nun di rumah tu.  Tapi Gendut faham, bininya ni mana boleh tak ada anak depan mata kan.  So, dihantarnya gambar dia ber'wefie' dengan Cikunit sorang tu.


Tengoklah tu! Mana hati mak tak cair dek non ooii... Kamu pandai bergambar pulak tu.  Babahnya cakap kat dia, ''Jom Aisyah Humairah, kita hantar gambar kat mak".  Tu yang keluar sengih macam tu.  Aduhai adik.  Siang malam tengok gambar-gambar ni.  Lesung pipit dan senyum tu yang terkenang sangat tu.




Malam kedua tu Gendut cakap, Aisyah termenung.  Pandang ke dapur, tengok ke pintu. Penyudahnya time SA call dia, baru dengar dia sebut 'mak', dia dah nangis.  Rindu sangat la tu.  Adik, mak pun rindu adik jugak.




Bila balik je, amik Aisyah kat rumah pengasuh, kemain berkepit je dengan maknya.  Sampaikan Babah balik kerja pun dia buat tak tahu.  Nampak sangat rindukan mak.  Mak nak bergerak ke toilet pun dipegang kaki.  Tu dia, punya takut kena tinggal lagi.


Nota kaki sHiLaZiZi: Aisyah membesar dengan sihat, alhamdulillah. Gigi pun dah 7 batang.  Umur 8 bulan dah berjalan.  Now, dah 10 bulan kemain laju lagi jalannya. Tak menyempat maknya nak kejar. Anak korang ada yang progress secepat ini tak? Ke ada cepat lagi?

Thursday, October 29, 2015

Hotel Seri Malaysia Temerloh, Pahang

Ni SA nak review sikit pasal hotel yang SA stay sepanjang berkursus last week. Hotel Seri Malaysia Temerloh, Pahang. Bilik SA bernombor 109.  Kiranya naik je tangga sebelah receptionist counter tu, terus tuju ke bilik je.  Dekat sangat.  Dekat nak ke bilik kuliah, dekat jugak nak ke coffee house. 



Bilik selesa untuk 2 orang.  Kalau family besar pun sesuai untuk bilik ni sebab bilik ni ada pintu tuju bilik sebelah.  Room to room.  Yang kurang best, aircond tak boleh laras.  Nampak macam boleh adjust tapi tak boleh.  Bila dah adjust, still akan kembali ke suhu 24 darjah jugak.  Dah la SA dan roommate tak kuat guna aircond.  Agak sedih disitu. Huhu...




Disediakan 2 arm chair dan coffee table.  So, bolehlah beristirehat kalau penat berbaring je kan.  Complimentary coffee and tea pun ada. Siap dengan kettle sekali. Cuma tak ada mineral water je.  Mungkin hotel boleh sediakan air mineral botol kecil lepas ni untuk customer. TV Flat Screen pun ada.  Yang tak ada channel Astro je.  Tapi untuk orang berkursus macam kami, kira okaylah.  Janji boleh tengok berita.  Hehe...



 Ni pulak ruangan toilet.  Bersih.  Cuma complimentary shampoo dan sabun mandi dapat 1 set je.  Padahal kami berdua dalam bilik tu.  So, call receptionist minta 1 set lagi.  Nasib baik diorang nak hantarkan.  Terima kasih atas layanan yang baik itu.  Yang tak memuaskan cuma bau kat toilet ni, sangat-sangat tak best.  Sampai kitorang bancuh shampu tu pastu siram keliling toilet, baru hilang sikit bau tapi tu tak lama.  Lepas tu bau naik balik.  Tak tau nak kata bau apa.  Bau cicak mati agaknya.




Yang feeling tak boleh mandi air sejuk, water heater juga disediakan.  SA mandi air sejuk je sebab tekanan air kurang kat sini.  Tak best mandi air panas.  Haha... Banyak complaint kan.  Ada lagi...




Korang tengok gambar kat atas ni...Inilah tuala hotel yang kami dapat.  Dah carik-carik.  Sedih. Sebab hotel nampak best on 1st impression tapi bila masuk bilik, dapat tuala gini, sedih sikit la.  Nasib baik bawa towel sendiri.




Bab makan, alhamdulillah.  Boleh dipuji.  Semua sedap.  BBQ pun sedap.  Panas-panas dihidangkan dan sos pun sedap.  Pendek kata, sedap semuanya cuma ada kala makanan tak cukup potion.  

Untuk staf Hotel Seri Malaysia Temerloh,  anda memang best, peramah dan cepat bertindak especially Diana, the receptionist.  Keep it up!

Keseluruhan, SA bagi 6/10.

Actually, SA dah pernah menginap kat rangkaian hotel ni di Pulau Pinang, Kulim, Genting Highland, dan Port Dickson.  Experience setiap hotel tu berlainan.  Tapi lama dah...bertahun yang dulu.

Hotel Seri Malaysia ni ada kat seluruh Malaysia.  Korang boleh check website atau pun fb page kat bawah ni:



Nota kaki sHiLaZiZi: Hotel Seri Malaysia Temerloh senang dicari.  Dekat sangat dengan pekan Temerloh.


Last Day! Yeay!



Hari Ketiga!  Yeay!  Boleh balik jumpa Aisyah...Lalala... Baru rasa mood kembali okay.  Hehe... Meroyan jadi mak-mak gaya gini.  Nak anak berkepit je. Kekeke....

Wajah kami first day!
Pagi tu kelas sekejap je sampai jam 10.30 pagi.  Memasing berkobar-kobar nak balik.  SA?  Apatah lagi kan. Hehe.... So, penceramah pun cuma bagi motivasi sesikit kat kami dan citer pasal pengalaman dia.  Tak adalah kami boring dok dalam kelas kan.

Lupa nak citer, hari kedua kitorang diberi ujian personaliti.  So, tau la kita ni personaliti macam mana.  So far, ujian tu memang tepat sangat dengan SA sebab SA jawab jujur sejujur-jujurnya. Haha... Kalau nipu, hasilnya pun menipu le juga.


Ujian Personaliti di hari kedua

Kelas habis je, memasing balik bilik, kemas barang, pulang kunci bilik, makan tengah hari sambil tunggu bas sampai.  Menu last day memang menyengat.  Sup tulang!  Gila sedap!  Rasa tak cukup pulak.  Mana taknya, hati dah riang gumbira nak balik jumpa buah hati Cikunitku sayang.  Hehe..


Ni la Diana, receptionist yang baik hati tu.
Comel kan?

Selfie dulu sebelum balik! :)
Sampai je ofis, terus tuju ke taxi stand.  Tak penyabar sungguh!  Haha.... Nasib baik SA cuma bawa back pack, handbag besar yang boleh sumbat segala mak neka barang dan beg kasut.  So, laju je la jalannya. Tak payah nak heret luggage bagai.  Haha...


Nota kaki sHiLaZiZi: Anak pemangkin semangatku kini. :) Mak-mak sangat kan..hehe....

Pakaian Beragam BUKAN Untuk Kanak-Kanak


Jom ke hari kedua pulak.  Sesi pagi, kami diminta buat picture collage berkaitan apa yang kami tengah fikirkan.  Gambar ambil daripada majalah dan suratkhabar lama.  Waktu tu, dalam kepala SA cuma ada.....


Apa yangku fikir saat itu? AISYAH

Majoriti kengkawan tegur gambar baby tetengah tu.  Semua kata SA rindu anak.  Memang pun!  First time berjauhan dengan anak kot.  Inilah perasaan mak-mak.  Sedih sangat.  Setiap orang gambar beremosi.  Tentang alam, family, kewangan dan memacam lagi.  Lepas tu kena share kisah kertas tu kat teammate.  Inilah saat meluahkan perasaan supaya kita tak rasa terbeban dengan pelbagai perkara di kepala.  

SA nak citer apa?  Citer pasal anak je lah.  Ramai yang terkejut bila SA cakap anak, husband yang jaga.  Diorang kata lelaki susah untuk jaga anak.  So, kiranya SA ni kategori isteri yang sangat beruntung sebab suami boleh handle anak bila SA tak ada.  Bangun tengah malam buat susu anak ke, basuh kencing berak anak pun Gendut yang buat.  Alhamdulillah.  SA bawa balik tau gambar ni sebab nak bagi kat Aisyah tapi sampai la ni tak terbagi lagi. Haha....


Lunch
Settle sesi interpretasi gambar, kitorang pergi lunch dan rehat kat bilik.  Petang ada sesi lain pulak. Sesi pakaian beragam untuk mak/ayah dan nenek/atok. Haha....  Kami kena buat menara straw yang kukuh dimana boleh diletakkan 2 biji telur ayam di atasnya dan pakaian beragam untuk 'fashion show' katanya.  Pakaian tu buat dari balance surat khabar lama yang guna pagi tu dan jugak majalah lelama.

Group kami

SA memang out of mood time kursus ni.  Mood bergambar je yang ada.  Adoi! Mood nak buat kerja, dengar ceramah semua tu memang tak ada.  Hati tertinggal di Kuala Lumpur.  Haha... Even time kursus ni SA dilantik jadi Penghuluwati, SA memang tak buat apa-apa.  Tak feel langsung kursus. Nampak je SA gelak-gelak tapi dalam hati tuhan je yang tau. Huhu....


Our model pakaian beragam.  Nama fashion: Avenger Tak Jadi Kahwin
Siap ada long veil tau model kitorang ni. Ala-ala Sultan Johor katanya.

Hasil menara straw peserta.  Memacam gaya ada.

 Nota kaki sHiLaZiZi: Susah bila berkursus teringat-ingat kat anak ni.  Mood jadi swing!


First Time Kursus Jejauh, Tinggal Anak

Blog lama terbiar sebab....SA pergi kursus luar kawasan. Hehe...

Dah dekat hujung tahun ni SA tersenarai ke kursus anjuran jabatan di Temerloh, Pahang pulak.  Nak menolak, rasa tak sedap sebab kursus sebelum ni di Lumut, SA dah reject sebab Aisyah warded.  Demam panas.  Kursus Pembangunan Modal Insan dan Motivasi ni bertujuan nak bagi peserta santai-santai je kata mereka.  Tapi.... Jom baca diari ni dulu...

Day 1
Bergerak dari ofis, jam 10.30 pagi.  Kami naik bas jabatan je.  Senang.  Singgah kat R&R Genting Sempah jap untuk kengkawan yang belum sarapan.  SA dengan kawan sorang lagi ni dah sarapan kat ofis sebelum bertolak.  So, malas nak turun makan lagi.  Adalah dalam 45 minit kot singgah situ, lepas tu gerak terus ke Temerloh.  Tapi ada gak berhenti lagi sekali kat R&R Temerloh sebab aircond sejuk sangat dalam bas tu.  Agen perkumuhan memasing aktif.  Gerak cari toilet. Haha....


Dalam jerebu kami berkursus.

Sampai kat pekan Temerloh, boleh pulak bas kami sesat.  Masuk perkampungan cina!  Jalan bapak punya sempit.  Kata driver dia ikut waze...gps.  Ni namanya Guna Pun Sesat!  Adoii, ingatkan lalu kampung tu nak cari tempat makan tengah hari, rupanya cari hotel.  SA buka maps kat phone, rupanya hotel yang dicari tu dekat je dengan kampung cina tu.  Kampung tu ke kiri, yang hotel hala ke kanan.  

Akhirnya sampai jugak ke hotel.  Hotel Seri Malaysia Temerloh.  Sampai dalam 1.30 tengah hari.  Receptionist cakap tak boleh check in dulu sebab check-in jam 3.00 petang.  Terkejut SA! Sebab SA pun pernah pergi kursus kat hotel sebelum ni, kalau peserta datang awal, urusetia dah slow talk kat manager hotel tu, boleh je masuk bilik terus kalau bilik tu dah siap kemas.  Lepas dung dang, dung dang.  Dapatlah kunci bilik jam 2.00 petang.  Bilik 109. 

Wefie sementara tunggu kunci bilik.

Perut dah lapar ni sebab tak makan lagi.  Urusetia cakap lunch tak ada.  Yang ada cuma minum petang jam 4.30 petang.  Adoi!! Tu pun cuma kuih 2 biji seorang.  Memang tak boleh blah dah ni.  Rasa datang dah angin meroyan ni.  Sebelum angin tu berubah jadi ribut taufan, baik naik bilik cecepat!  Bersiap dan call teksi.  Keluar ke pekan cari makanan.  


Roommate SA sepanjang berkursus.

Masuk je bilik....alhamdulillah, nampak selesa tapi...nanti SA citer dalam entri yang lain bab hotel ye.  :)  Nasib baik sebilik dengan orang yang tak suka aircond macam SA jugak.  Selesa sikit.  Hehe...  Kami jenis buka aircond untuk bagi sejuk bilik je.  Pastu, tutup.  Time keluar ke pekan, akak ni nak cari bantal sebab bantal hotel tu agak keras untuk dia.  Almaklumlah, orang dah berumurkan.  Senang je nak cari bantal ke apa ke sebab pekan dekat sangat dengan hotel.  Kitorang hire 1 teksi je untuk pergi makan dan cari bantal.  Siap teksi tu tunggu kitorang tapau lak tu.  Terbaiklah pakcik!  Dia cas RM15 je.  Teksi kat Temerloh tak ada meter ye.  Tapi dengan rate tu siap tunggu kitorang, kira okaylah.  

Balik ke hotel, terus ke bilik.  Makan time! Perut dah sebu.  Makan tak toleh dah.  Sedap pulak tu. SA tapau medan makan kat tepi sungai tu.  Yang area ada tulisan TEMERLOH bebeso tu tapi tulisan tu dah runtuh habis dek banjir hari tu.  Kawan SA try bantal yang baru beli.  Tak boleh jadi jugak, bantal tinggi!  Lepas makan, kitorang keluar balik ke pekan, minta tolong receptionist call kan teksi.  Baik je budak kaunter tu.  Lembut je cakap.  Tak sampai 2,3 minit.  Teksi dah sampai depan hotel.  Terus cakap kat pakcik tu kitorang nak pergi beli bantal.  Lepas dah beli bantal tu, SA belikan token untuk adik kaunter tu sebab dia baikkan.  Dah tolong callkan teksi 2 kali. Hehe... Kali ni caj teksi RM16.  

Sampai kat hotel, time minum petang, terus kitorang ke coffee house.  Tengok-tengok kuih dah habis sebab memasing makan bukan 2 biji.  Laparrrr...memasing makan lebih.  Tapi kitorang tak kisah pun sebab dah makan nasi.  Perut dah full.  Balik ke bilik dan rehat sampai lepas maghrib.

Malam tu, macam biasalah, malam pertama kursus kan, ada sesi ice breaking je dengan taklimat.  Settle semua, balik ke bilik dan tidurrrrr..... Penat.  Sebelum tidur, call anak.  Rindu anak wehh... 


Taklimat dari urusetia yang sporting!  
Tarikh kursus 20-22hb, hotel salah letak date..huhu...

Tak pernah berjauhan dengan Aisyah.  Ni 1st time.  Lepas bercakap dengan dia, baru boleh tidur.


Nota kaki sHiLaZiZi: First time kursus luar kawasan.  Berjauhan dengan anak.  Sangat menggusarkan.

Monday, October 19, 2015

Frozen Yogurt di KFC

Time jenjalan kat Aeon Maluri, ternampak kiosk aiskrim kat KFC.  Wah, KFC pun dah ada frozen yogurt? Nampak sedap.  SA try 1.  SA pilih flavor mango since ada 2 flavor je; french vanilla dan mango. Ternyata memang sedap!  Sampai Amani berebut dengan SA nak jugak.  Padahal dia dah kubelikan sundae.  Froyo ni disediakan oleh Yogen Fruz Malaysia.  


Suka dia makan froyo ni sebab masam-masam manis.  Dan satu lagi, baik untuk penghadaman kalau yogurt ni selain lambat cair.  Tak macam aiskrim biasa. Sesuai untuk semua orang.  Korang boleh jengah fb diorang: Yogen Fruz Malaysia


Nota kaki sHiLaZiZi: Amani dah keletah bercakap. Ada je nak ditanya.  Adoi!

Nak Fridge Magnet Tuuuuu

Budak ini akan buat maknya rindu esok lusa.  SA kena pergi kursus nun di Temerloh.  Terpaksa tinggalkan buah hatiku ini.  Tengoklah perangai dia.  Semenjak dah menjangkau 10 bulan ni, memacam perangai bertambah.  


Tengoklah tu, cermin kat kabinet tv tu jadi kawan baik dia dah.  Termasuk jam loceng di tangan tu. Pantang tengok cermin, mulalah senyum-senyum sendiri.  Aisyah memang suka bergambar.  Maknya yang ajar.  Hehe.... Alhamdulillah sepanjang 10 bulan ni, dia memang tak banyak karenah.  Nak jaga pun senang.  


Tau aje maknya nak snap gambar dia.  Lajunya pusing kepala pandang kamera.  Mulut kemain meriah.  Tapi dia cepat bosan dengan sesatu benda.  Dah puas main jam loceng tu, dia menuju ke dapur pulak.  Almaklumlah, rumah kecil je.  Dapur dengan ruang tamu bercantum sekali.  Senang sangat dia nak access ke dapur.  Huhu... Selain mengerjakan rak periuk belanga maknya, ..........




Tu dia!  Peti ais SA kecil aje.  So, segala mak neka fridge magnet terpaksa dinaikkan ke tahap tertinggi.  Ecewah!  Tengoklah anak dara ni, dia akan usaha sampai dapat.  Semoga sikap awak ini sampai besar la ye dik.  :)



Punyalah berusaha sampai bergerak alas kaki tu.



Udah SA betulkan alas kaki tu, eh, dia nak jugak gapai sampai menjengket.  



Dan akhirnya......yes! Aisyah berjaya.  


Nota kaki sHiLaZiZi: Aisyah macam tetau je nak kena tinggal esok lusa, kemain manja dengan SA.  Tak nak berenggang!


Friday, October 16, 2015

Bapa Mithali

Kisahnya masa cuti Awal Muharram bebaru ni, SA ke rumah Cigumokbambam, anak angkat SA tu. Rindu pulak kat dia.  Sesampai je kat rumahnya, kemain terus melekat kat Babahnya.  Gendut memang sayang budak-budak.  Adik-adik SA pun suka dengan dia sebab perangai dia pun macam bebudak jugak.  Haha...



Tengoklah tu, kemain berkepit dengan Babah.  Yang kecik si michelin pun naik sama.  Baru 2bulan tapi diapers dah saiz XL ko!  Yang si Aisyah pulak jenis tak kisah.  Kalau ada kakak Amani dekat dengan Babah dia, memang dia mengalah je sebab nak main mainan kakaknya tu.  Haha...pandai tak?Sebab balik rumah sendiri tak dapat mainan bebanyak tu.  Kat rumah kerjanya main periuk belanga maknya je tak pun belek buku.


Punyalah mengadap anak-anaknya ni, sampai terlelap Babah.  SA amik kesempatan snap gambo bapa mithali ni tidur.  Hehe.... Kepenatan la tu, layan kerenah anak.  Udah ler dedua badan kemain semangat.  Nasib baik Aisyah buat hal sendiri je.  


Nota kaki sHiLaZiZi: Bila anak makin membesar, memang seronok tengok karenah diorang.

Tuesday, October 13, 2015

Farewell Super Senior Secretary

SA salute dengan akak-akak super senior PA kat ofis ni.  Kenapa super senior? Sebab....umur 60 baru pencen.  Tu pun pencen wajib.  SA rasa setakat umur 30 ni pun tua rasanya.  Ni kan pulak 60 tahun. Kalau tak ada pencen wajib, rasanya akak tu kerja lagi kot.  Hehe....

Last week, SA join PA-PA lain meraikan Kak Mun.

Wefie sambil tunggu makanan sampai.

Dapat goodies dari Kak Mun!
 Nak tau experience kitorang makan kat situ?  Check kat sini ====>>>> SINI, SINI, dan SINI



 Sebelum balik ke ofis, kami bergambar dulu.  Mengabadikan kenangan.  




Selfie bersama insan yang diraikan.  Dorang kata dah macam mak dengan anak.  Haha.... Memang pun!

Terima kasih Kak Mun sebab banyak ajar SA sepanjang kerja bersama kat sini.  Kerja dengan anggota tentera bukan sesuatu yang mudah tapi berkat sabar, alhamdulillah, akak berjaya sampai umur 60 dan still enjoy! Nampak muda kan? :)


Nota kaki sHiLaZiZi: SA plan nak pencen awal tapi tengok semangat akak-akak yang pencen 60 tahun ni, lain macam pulak rasanya. Hehe....



Makan-Makan: Ayam Penyet Best, Aeon AU2

Jumaat lepas SA ke Majlis Perpisahan Super Senior PA.  Depa buat di Ayam Penyet Best, Aeon AU 2, Setiawangsa.  First time makan kat sini. Nampak menarik dan bersih!  (First impression tu penting) :)
Macam-macam menu ada.  Kawasan untuk makan pun ada memacam jenis.  Indoor ada, outdoor pun ada.


Comelkan ayam ni? :)

Area indoor
 Macam biasalah, enjoy the menu first! :)  Ni sebahagian je tau.  Tak larat nak snap semua, banyak sangat menunya....



Antara minuman yang menyelerakan dan pelbagai pilihan.  Banyak jus buah yang sangat inovatif.  




Ni menu yang SA order...memang terbaik!  Boleh repeat lagi nanti.

Bakso bihun
Bihun banyak, penuh mangkuk.
Bebola daging besar dan sangat sedap.
Sup pun best.  Anak pun boleh makan sebab tak pedas
Nak pedas, boleh tambah cili sendiri.  

Ikan Talapia Bakar.
Kurang sedap sebab rasa macam ikan kurang fresh.
Sambal-ok la

Jus Epal Oren
Pekat dan sedap.
First time, SA rasa jus macam ni.  Sedap jugak.  Ada lagi, jus honey lemon lychee.  Pun sedap jugak. Kat kedai ni, pelayan semua budak lelaki Melayu.  Tak ada perempuan ye.  Servis agak lambat sebab staf tak cukup agaknya.  Order jam 12.30 tengah hari, makanan sampai 1.30.  Ko rasa?  Pikiaq sendiri la na....

Untuk restoran ni SA bagi 8/10 untuk makanan dan 6/10 untuk service.  


Nota kaki sHiLaZiZi: Makan tetap makan, diet tetap diteruskan.  Diet bukan tak boleh makan ye kengkawan tapi kawal cara pemakanan.  

Meriahnya Hari Sukan Negara 10.10.15

Julung kalinya Hari Sukan Negara diadakan.  Tarikh cantik woo... 10.10.2015.  1 Malaysia sambut.  Nampak meriah timeline fb, twitter dan ig.

Punyalah excited nak join meriahkan sama.  Kengkonon nak bawa Aisyah sama tapi memandangkan Aisyah belum mandi dan sibuk main dengan Babahnya, kutinggalkan aje.  Sampai je tempat kejadian, rezeki sungguh dapat parking depan gate.  Terbaik!  Tengok dah ramai kat padang kawad tu.



Time perasmian sempat berwefie lagi... nak tengok video perasmian, silakan ke instagram SA.  Kemain canggih guna belon beso tu.




Sesi aerobik bermula tapi kureng sikit bagi SA sebab macam tak up to my expectation.  Bukan SA sorang je yang cakap, ramai yang mengeluh.  Macam aerobik budak sekolah je gayanya.  Tapi ikut je la.  Meriahkan suasana. 

Habis aerobik,  ada fun run 1.7km. Agak mencabar jugak bagi insan yang dah lama tak bersukan ini...Naik turun bukit bagai.  Mengah jugak le.  Memula macam tak nak join, tapi bila mengingatkan yang jarak tu tak jauh mana, join je la.  Ha, sekali?  Hamek kau!  Mengah.  Lembik lutut.  Gego pale otak sume.  Nasib baik kat rumah ada exercise.  Gagah jugaklah berlari walaupun stop kejap-kejap.  Yang penting, SA dapat gak antara kelompok 10 terawal tu.  Hehe... Balik rumah terbaring lesu.  Nasib baik Gendut baik, nak tolong urutkan kaki.  Kalau tak, memang tak masak le.  Tak larat nak berdiri dah rasanya.


Belanja selfie 1!



Ko tengok beg yang kugalas.. Dah ghupe nak naik gunung.  Dalam tu memacam ada. Roti, buah, towel, air. Tu hasil goodies lepas berlari.  Ni lutut lembik ni, tapi gagahkan diri untuk bergambo. :)




Bangga berjaya habiskan larian yang tak seberapa tu. SA memang perlukan lebih cardio exercise ni.

Memang terasa kemeriahannya walaupun SA cuma join aerobik yang ala-ala je dan fun run 1.7km dalam Kementerian Pertahanan je.



Nota kaki sHiLaZiZi: Masih bertahan untuk #25dayschallenge.  Semalam tergeliat belakangku. Thanks Gendut membantu!