Column

Thursday, July 12, 2012

Camni Ke Hospital Kerajaan?

Ni nak citer pasal pengalaman SA jaga abah kat salah sebuah hospital kerajaan kat Malaysia ni.  Ni bukan citer nak mengaibkan hospital kerajaan ke hape sebab dulu SA pun pernah terlantar kat hospital kerajaan ni cuma keadaan je yang berbeza.  Dulu SA masuk wad, layanan memang boleh kata setanding hospital swasta la. Setiap 2jam sekali nurse datang tengok perkembangan kesihatan kita.  Kalau ada nurse praktikal pun mesti datang sesama dengan nurse yang pakai uniform putih..means diorang buat kerja ada kawalan la. Takdelah main taram je kan. Tapi....

.
.
.
.
.
.

Abah punya kes ni kesian tau, dah la dia baru 1st time masuk wad, lepas tu dibuat macam bahan eksperimen.  Semua nurse & doktor praktikal yang buat. Tak dipantau oleh doktor/nurse yang bertauliah ke? Kalau dah buat silap tak ada pun nak say 'sorry'.  Main boohh je.  Geram je aku tengok. Diorang cucuk tangan abah sampai lebam-lebam.  Makcik SA yang pangkat sister kat government hospital pun terkejut tengok tangan abah camtu.  Memang rasa macam nak buat komplen kat pengurusan hospital tu je tapi macam tak sampai hati sebab kesian kat nurse/doktor praktikal tu.

Then, bila bos abah datang everyday, tengok condition abah still sama je,tak ada apa yang berubah, terus dia suruh kitorang minta discharge.  Esoknya, bos abah bawa abah ke Gleneagles Intan kat Ampang tu.  Tau tak apa doktor tu cakap?  Abah cuma kena penyakit saraf je.  Doktor tu bagi injection dengan ubat saraf.  Lepas seminggu, alhamdulillah abah dah kembali sihat cuma dia still masih kena jaga kesihatan untuk control darah tinggi dia.

Nampak tak, bezanya? Dok hospital kerajaan 4 hari, tak ada pun sebarang perubahan tapi pergi jumpa doktor kat Gleneagles tu, tak payah pun masuk wad, terus.....hmm...


Post a Comment