Column

Tuesday, January 8, 2013

Pakej Komunikasi Belia: Tengok Bezanya Di Sini!

Korang mesti dah baca entri Shila Pakej Komunikasi Belia-rebate RM 200 untuk smartphone kan.  Kali ni, Shila nak share dengan korang pasal perbezaan antara 7 penyedia perkhidmatan yang terlibat dengan pakej rebate ni.  

Nanti boleh la korang counter check sendiri yang mana patut korang pilih dan yang mana tak patut korang pilih.  



Pakej Komunikasi Belia

Penyedia Perkhidmatan / Spesifikasi
Celcom
Maxis
Digi
U
Mobile
Yes
Tune Talk
Clixster
Jumlah jenis phone yang ditawarkan
1
1
4
5
1
6
6
Postpaid/Prepaid
Postpaid
Prepaid
Postpaid
Prepaid
Postpaid
Prepaid
Prepaid
Tak pasti
Prepaid
Perlu ambil Data Plan sekali?
Ya
Ya
Ya
Ya
Ya
Ya
Tiada maklumat
Berapa jenis Data Plan yang ditawarkan?
6
1
Tidak pasti
1
1
1
Tiada maklumat
Kontrak? Ada/Tiada
Ada
Tiada
Ada (utk Postpaid)
Tiada
Tiada
Tiada
Tiada maklumat
Tempoh kontrak
12 bulan
18 bulan
Tiada
Ada
Tiada
Tiada
Tiada
Tiada maklumat
Advance Payment (Perlu/Tidak)
Perlu
Tidak
Tiada maklumat
Tidak
Tiada
Tidak
Tiada maklumat
Keistimewaan tambahan
-
-
Prepaid-dapat topup RM10 Free!
· Unlimited internet access
· Free call 100 minutes
· Free 30 sms
Percuma
-
Tiada maklumat



Jenis Telefon Pintar (Smartphone) Yang Ditawarkan


Penyedia Perkhidmatan/

Jenis Telefon

Celcom
Maxis
Digi
U
Mobile
Yes
Tune Talk
Clixster
Samsung Galaxy Y
/
/
/
/

/
/
Nokia Asha 311





/
/
Ninetology
Black Pearl II i9400





/
/
Ninetology
Pallette i5300





/
/
Sony Xperia Tipo



/

/
/
ZTE ACQUA





/
/
HTC One X


/




Samsung Galaxy Note II


/




Samsung Galaxy S3


/




Motorola XT311



/



LG Optimus L3 E400



/



HTC Wildfire S



/



Samsung 4G Smartphone




/




My opinion: Majoriti ada hidden agenda.  Kenapa tak diberitahu semasa pre-register dibuat? Dalam syarat-syarat pun tak ada tulis. 

Info ni semua Shila dapat dalam website diorang.  Andai ada yang tak betul, harap korang inform me back ya!


Nota kaki sHiLaziZi: Kalau rasa tak nak beban di kemudian hari, pilihlah prepaid. Macam minat je dengan offer Yes tu...hurmm...
Post a Comment