Column

Wednesday, March 21, 2012

Bukan Hanya SPM Penentu Segalanya...

 
Congrats kat adik-adik yang berjaya dalam SPM korang.  Yang belum berjaya, bukan bermakna slip keputusan tu penamat segalanya.  Ini baru permulaan sebuah kehidupan seorang remaja.  Korang kan baru nak melangkah ke alam baru...Student di uni dan akan menempuh alam pekerjaan macam akak ni ha... (Akak la sangat...feeling2 sembang dengan adik2 pulak) So, chill la dengan keputusan tu.
 
 
Mak ayah pun janganlah pandang hebat sangat kat keputusan SPM tu.  Tak bawa ke mana pun kalau dapat straight A's tapi tak ada kerja sampai ke sudah. Puncanya? Pandai sangat sampai orang takut nak bagi kerja.  Ye ke?? Pepandai je aku...  Yang tak pandai macam akak ni jangan risau, korang maybe tak pandai jawab exam yang sangat tricky tu tapi korang pandai dalam perkara lain.  Akak dulu pun tak pandai dalam SPM.  Siap bajet failed 5 subjek lagi.  Sekali time amik slip tu, cikgu siap senyum lagi.  Lulus semua subjek!! Siap ada A lagi.  Siapa sangka kan...
 
Arah tujuan lepas SPM?
 
Kalau korang tak ada A pun still leh masuk Uni lagi.  Tak caya? Try la apply tapi jangan pulak korang dah tau result korang ok-ok je pastu apply science course. Konon-konon nak jadi doktor la kan.. Memang nan hado la dek non ooii!!  Cari la kursus yang sepadan dengan result.  Kalau tak tau, korang leh rujuk dengan bekas-bekas cikgu kat sekolah memasing, kursus apa yang sesuai. Even korang tak suka pun kursus tu tapi mana tau itulah kursus yang menjamin masa depan korang. Macam akak ni la. Nak sangat jadi engineer tapi apakan daya..Keputusan exam? Nan hado... dah Allah kata rezeki dapat jadi secretary je..kira ok la..Dah 7 tahun pun kerja ni...
 
So, adik-adik redhalah dengan result yang hado tu.. Smilee....
 
 
 
Post a Comment